Ημερίδα: «Ο Παγκόσμιος Ελληνισμός»

Πανεπιστημιακοί Ελληνιστές, Ιστορικοί, Αρχαιολόγοι, Συγγραφείς και Τηλεοπτικοί Ερευνητές παρουσίασαν μέσα από ομιλίες και προβολές το πανόραμα του Παγκόσμιου Ελληνισμού και Πολιτισμού. Ανίχνευσαν τ’αχνάρια του από αρχαιοτάτων χρόνων σε όλο τον κόσμο καθώς και την συμβολή του στο Παγκόσμιο Γίγνεσθαι.

Ήταν μια ΜΟΝΑΔΙΚΗ ίσως στο είδος της Ημερίδα, η οποία έγινε στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013, από τις 9 το πρωί, μέχρι τις 1.30 μ.μ.

Οι ομιλητές, ξένοι και δικοί μας, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην παρουσία του Ελληνισμού από αρχαιοτάτων χρόνων στη Λατινική Αμερική, τις Ην. Πολιτείες και την Αμερικανική Ήπειρο γενικά, στην Αίγυπτο και την Αφρικανική Ήπειρο, στην Ιταλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Κριμαία, την Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα, στην Ασιατική Ήπειρο μέχρι και την Ινδία, και στην Κύπρο.

Προβλήθηκαν και αποσπάσματα ντοκιμαντέρ για την πορεία του Μ.Αλεξάνδρου μέχρι τον Ινδό ποταμό.

Εξάλλου σε ένα δεκάλεπτο Μουσικό Θέμα της Ημερίδας, η σοπράνο Ιόλη Μουστερή και το Μουσικό Σχήμα με αρχαία Ελληνικά Όργανα του Μιχάλη Γεωργίου, “Τέρπανδρος”, ερμήνευσαν αρχαία Ελληνικά άσματα και ύμνους.

Η Ημερίδα απευθύνετο γενικά στο κοινό, ιδιαίτερα όμως σε Ελληνιστές, Φιλολογικούς, Φιλοσοφικούς, Ιστορικούς, Εκπαιδευτικούς, Μαθητικούς και Πολιτιστικούς Ομίλους και σε όλους όσους επιθυμούν να έχουν μια ευρύτερη γνώση για ένα ουρανομήκη Πολιτισμό, τον Ελληνικό Πολιτισμό, που θεμελίωσε Ακατάλυτες Πανανθρώπινες Αρχές και Αξίες που δίνουν νόημα και περιεχόμενο στη ζωή μας.

Στην Εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμούς: Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρέσβης της Ελλάδας, Βασίλης Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Βάσος Λυσσαρίδης.

Ομιλητές:

Ο Νίκος Σοφιανός, Πανεπιστήμιο Στουτγκάρδης και ΕΜΠ καθώς μιλά για την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και για τον Ελληνισμό στην Ασία.

Αικατερίνη Ζουρέβλιεβα: Πανεπιστήμιο Μαριούπολης, Ουκρανία Ελληνισμός Καυκάσου, Κριμαίας, Αζοφικής, Μαύρης Θάλασσας

Χαράλαμπος Συμεωνίδης: Πανεπιστήμιο Μονάχου, Βερολίνου, Βόννης και Αριστοτέλειο Ο Ελληνισμός, Πόντου και Μέσης Ανατολής

Θεόδωρος Μαυρογιάννης: Πανεπιστήμιο Κύπρου Ο Ελληνισμός στην Ευρώπη

Βάσος Καραγιώργης: π. Διευθυντής Τμήματος Αρχαιοτήτων Ο Ελληνισμός στην Κύπρο

Μακάριος Τυλληρίδης: Μητροπολίτης Κένυας Ο Ελληνισμός στην Αφρική

Ηλίας Ηλιάδης: Πανεπιστήμιο Μποκοτά και Σαντιάγο Ο Ελληνισμός στην Αμερικανική Ήπειρο

Γενικός Συντονισμός:
Γιώργος Νικολάου, δημοσιογράφος, καθηγητής ΜΜΕ

Χορηγοί:
Ίδρυμα Λεβέντη, Ίδρυμα Φώτου Φωτιάδη, Δημήτρης Χ” Αργυρού, Ελληνική Τράπεζα, Όμιλος Εταιριών Σιακόλα

Χορηγοί Επικοινωνίας: Φιλελεύθερος, ΡΙΚ, Sigma, Ant1