Κυπριακό Ποδόσφαιρο: Πολιτικές Ταυτότητες και Πολεμικές Αντιπαλότητες

Κυπριακό Ποδόσφαιρο: Πολιτικές Ταυτότητες και Πολεμικές Αντιπαλότητες

Τρομακτικά ήταν τα στοιχεία έρευνας για τα ακραία φαινόμενα βίας, αντιβίας στο ποδόσφαιρο περιλαμβανομένων αιματηρών συγκρούσεων και πρόκλησης καταστροφών που παρουσίασε σε εκδήλωση στο “Ίδρυμα Λυσσαρίδη”, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, Αθλητικών Φορέων και άλλοι ειδικοί επιστήμονες που όχι μόνο επιβεβαίωσαν τα στοιχεία της έρευνας, αλλά κατέθεσαν και δικές τους μαρτυρίες και στοιχεία για την τραγική εικόνα εντός και εκτός γηπέδων στην Κύπρο σε σύγκριση και με άλλες χώρες.

Στην παρουσίαση της ‘Ερευνας, ο Δρ. Αδαμίδης επισήμανε και τα ακόλουθα:

Η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου στην Κύπρο δεν περιορίζεται μόνο στις πολιτικές ταυτότητες των οπαδών με την στενή έννοια της κομματικοποίησης.  Δηλαδή στις σχέσεις οπαδών, ομάδων και κομμάτων.

Το ποδόσφαιρο δημιουργεί πολυδιάστατες και πολυεπίπεδες στερεοτυποποιημένες ταυτότητες αντιπαλότητας: ιδεολογικές, εθνικιστικές, τοπικιστικές, ποδοσφαιρικές, φυσικής υπεροχής, σεξουαλικής υπεροχής, κτλ.

Οι ταυτότητες αυτές δημιουργούνται με διάφορους τρόπους εμπλεκομένου και του διαδικτύου με οπαδικές ιστοσελίδες, youtube, facebook, αλλά και στις κερκίδες, το σχολείο, κτλ.

Ο πόλεμος της κερκίδας δεν σχετίζεται πάντα με το ποδόσφαιρο γι’ αυτό και δεν τελειώνει στα 90 λεπτά του αγώνα. Μεταφέρεται στους δρόμους, τα σχολεία, το διαδίκτυο  με σκοπό την κυριαρχία επί του αντιπάλου που δεν είναι η αντίπαλη ομάδα αλλά οι οπαδοί της.